Blog

  • marielleslifestyle

Balans houden tijdens de feestdagen

Feestdagen, een tijd van samen zijn met familie en misschien ook wel een ‘derde kerstdag’ vieren met vrienden. Een tijd van lekker, minder gezond en veel eten. Kerstbrunch hier, kerstdiner daar, misschien wel de nodige alcoholische drankjes en dan ook nog die lekkere (chocolade) kerstkransjes, en allerlei hapjes tussendoor. Hoe behoud je de balans tijdens de kerstdagen? Hoe zorg je dat je niet te veel eet, maar toch mee kan doen? In dit artikel deel ik met jullie mijn 7 belangrijkste tips.

Laat ik eerst eens beginnen met balans. Alles draait om balans. Te vaak ja zeggen is niet goed, maar te vaak nee zeggen is ook niet goed. Het moet geen straf worden om nee te zeggen. Balance is key wordt er wel eens gezegd, en die balans kun je met onderstaande tips goed behouden.


Tip 1: Geniet.

Geniet, maar drink en eet met mate. Zorg dat je kan genieten van wat je eet. Dat draait vooral om mindset. Geniet ook van gezondere keuzes. Geniet er ook van dat je een keer ‘nee’ zegt als er voor de zoveelste keer iets wordt aangeboden. Met name voor degene die voor de kerst enkele kilo’s is afgeslankt om in dat nieuwe jurkje of in dat pak te passen, is het sonde als dit na de kerstdagen er (dubbel en dwars) weer aan zit. Dit kan dan misschien wel de belangrijkste tip zijn voor je, maar de andere tips zijn minstens net zo belangrijk. Je kunt ook genieten van iets anders dan alleen het eten dat wordt aangeboden, bijvoorbeeld van het gezellige samen zijn met de mensen die je dierbaar zijn.Je kunt bijvoorbeeld ook genieten van de cadeautjes onder de kerstboom ;-)


Tip 2: Laat je niet gek maken.

Heb je al een kerstbrunch gehad, staat er voor die avond ook nog een kerstdiner gepland én wordt er tussendoor nog regelmatig wat aangeboden? Laat opmerkingen als ‘doe toch gezellig mee’ je niet gek maken. Jij hebt in de hand wat je eet en jij maakt je eigen keuzes. Nee zeggen of het zoveelste aanbod voor iets lekkers afslaan, maakt je niet minder gezellig.


Tip 3: Probeer het aanbod zelf in de hand te houden.

Organiseer jij alles? Van kerstbrunch tot kerstdiner? Probeer dan het lekkers voor tussendoor zo veel mogelijk te beperken, of houdt het op een gezond tussendoortje. Ook het aanbod van de brunch of het diner kun je voor jezelf zo gezond mogelijk houden. Zorg bijvoorbeeld voor gezonde varianten qua beleg tijdens de brunch en voor voldoende groenten en zo min mogelijk sausjes tijdens het diner. Heb je het aanbod niet zelf in de hand? Dan zijn de volgende tips misschien handig voor je.


Tip 4: Zoek een balans in je keuzes

Hebben jullie slechts één keer per dag een uitgebreid eetmoment? Op eerste kerstdag bijvoorbeeld een diner en op tweede kerstdag een kerstbrunch/lunch? Wil je jezelf op die momenten dan niet beperken? Kies dan wel bewuster voor een gezonde en eventueel kleinere portie op de andere momenten van de dag. Sla geen eetmomenten over, tussendoortjes blijven belangrijk, kies dan wederom voor een verantwoord alternatief.


Tip 5: Beperk de hoeveelheden.

Ik weet dat het verleidelijk is. Zo ontzettend veel eten tot je erbij neervalt, er misschien zelfs misselijk van wordt. Je kunt dit beter niet doen, omdat de verleiding is om dit de volgende keer opnieuw te doen, groter wordt. Als je vol zit, zit je vol. Je lichaam heeft ook echt niet meer nodig.Kies bewust tijdens de feestdagen.


Tip 6: Kies bewust.

Maak bewuste keuzes. Tijdens het eetmoment zelf (kerstbrunch/lunch/diner) en gedurende de dag. Heb je tussendoor al wat lekkers gehad? Maak dan gezondere keuzes tijdens brunch of diner. Heb je tussendoor wat gezonds gepakt, dan mag je gerust jezelf een keer dat sausje gunnen. Maak wel de keuze ‘of dit of dat’ niet ‘en dit en dat’. Daar behaal je al heel veel winst.


Tip 7: Beweging.

Ga lekker met de familie een flinke ronde wandelen. Neem eventueel de hond mee. Frisse lucht, vitamine D door de zon (als het niet al te bewolkt is natuurlijk) en meteen wat calorieën verbranden. Is de familie wel wat gewend qua bewegen? Maak er dan eens een family bootcamp van! Op Google, YouTube en Pinterest zijn allerlei oefeningen te vinden voor alle niveaus. Doe er dan meteen wat oefeningen bij waarbij je moet samenwerken dan leer je elkaar meteen op een hele andere manier kennen.


Vond je deze tips handig of heb je nog aanvullende tips? Laat het dan weten in de comments!

24 keer bekeken

© 2018 by Mariëlle Nooijen. Proudly created with Wix.com

  • Facebook Basic Black
  • Black Instagram Icon