Blog

  • marielleslifestyle

Inspiratie, een vreemd fenomeen

Het komt soms op de gekste momenten. Inspiratie. Inspiratie om te schrijven, over zakelijke alternatieven om te groeien, of inspiratie voor de aankleding bij het kerstdiner (ja ja, de struggle is real deze tijd van het jaar haha).

Onder de douche, op de wc (sorry, misschien TMI à too much info) in de auto en zelfs terwijl ik in gesprek ben. Dat laatste is vooral heel onhandig, want het is niet echt netjes om in gesprek een notitieboekje erbij te pakken ;-) maar dat terzijde. Allemaal momenten dat ik inspiratie of ideeën krijg.


Krijg je inspiratie naar aanleiding van wat er op dat moment gebeurd?

Ja en nee. Niet altijd dus. Soms zegt iemand iets of gebeurd er iets, waardoor ik ineens een idee of inspiratie krijg. En dat heeft niet altijd direct te maken met wat er gebeurd of gezegd wordt. Mijn hoofd kan wat dat betreft heel raar werken. Meestal begrijp ik het zelf niet.

Wat betreft inspiratie omtrent het schrijven, kan ik je het beste doorlinken naar het artikel wat ik heb geschreven over de Ted talk van Elizabeth Gilbert. Daarin omschrijf ik heel mooi hoe het precies voor mij werkt. De Ted Talk blijft voor iedereen de moeite waard om te kijken. Met name als je meer inzicht wilt krijgen in mijn schrijfproces.


Hoe zit het dan met inspiratie of ideeën over andere onderwerpen?

Geen idee, ik krijg ze gewoon. Misschien kun je dat zelfs op dezelfde manier zien als het krijgen van inspiratie om te schrijven. Er is iets wat de ideeën en inspiratie in mijn hoofd stopt. Ik filter wel of ik het ga gebruiken of niet. Soms geeft een idee een slecht onderbuikgevoel, waardoor ik het niet doe. Zo liep ik al heel lang rond met het idee om te vloggen. Ik heb een tijdje vlogs opgenomen, maar nog nooit iets geplaats op mijn blog of op YouTube. Iets hield me tegen. Talentcoach Emily van Dijk gaf in ons gesprek aan om te focussen. Vlogs editen vergt heel veel tijd. Waarom daaraan tijd besteden, als ik me beter kan focussen op het schrijven? Ik wil graag groeien, ook op professioneel vlak, als schrijfster. Het vloggen gaat me dan alleen maar afleiden van mijn daadwerkelijke doel. Ik ben dan ook erg blij dat ik daar niet mee verder ben gegaan.

Dat onderbuikgevoel verwar ik weleens met angst. En die angst moet ik juist onder ogen komen. Want die angst is er meestal omdat ik met het idee of die inspiratie een stap buiten mijn comfortzone zet.


Wat doe je op het moment dat je inspiratie krijgt of er een nieuw idee ontstaat?

Dat wisselt. Er zijn 3 soorten reacties:

1. Ik ga er meteen voor zitten en mee aan de slag. De valkuil is dan dat ik zo in een flow geraak, dat ik alles om me heen vergeet.

2. Ik schrijf het kort op. Dat is meestal het geval als het om een idee gaat voor een blogartikel of inspiratie voor een van mijn verhalen. In dit geval heb ik vaak de tijd om het even kort op te schrijven, maar ben ik met iets anders bezig wat mijn aandacht nodig heeft op dat moment. Het kort opschrijven, zorgt ervoor dat ik het niet geheel vergeet.

3. Ik schrijf niets op en ga verder waarmee ik bezig ben. Dit laatste is vooral het geval als ik onder de douche sta of auto rijd. Niet bepaald momenten waarop ik snel een notitie kan maken in mijn telefoon of iets op kan schrijven in een boekje. Ik probeer het dan wel te onthouden door het te herhalen voor mezelf. Het komt helaas regelmatig voor dat ik het niet kan onthouden en dan is het meestal helemaal weg.


Inspiratie kan iets heel geks zijn. Het ene idee of inspiratie komt eenmalig, de andere keert regelmatig terug en houdt me zelfs uit mijn slaap. Of keert zo vaak terug, dat ik er uiteindelijk wel iets mee moet doen. Dat is het geval met de musical ;-) 10 jaar lang een terugkerend idee. Het ene jaar dacht ik er slechts één keer aan, het andere jaar kwam het regelmatig terug. Ik ben blij dat ik er nu iets mee heb gedaan.

4 keer bekeken

Recente blogposts

Alles weergeven

Schrijven is emotie

Na lezen, herschrijven, grammatica en spelling nakijken, de opbouw van het verhaal veranderen, maar vooral zwoegen, is de tweede versie van mijn musical af. Het heeft ruim een half jaar geduurd om dit

© 2018 by Mariëlle Nooijen. Proudly created with Wix.com

  • Facebook Basic Black
  • Black Instagram Icon