Blog

  • marielleslifestyle

Niet onvoorwaardelijk

Vaak wordt er gezegd dat vriendschap, of liefde, onvoorwaardelijk is, maar is dat wel zo?

Afgelopen zaterdag bij de schrijfsangha schoof er een nieuwe deelneemster aan. Met haar had ik het hier uiteindelijk over. Ze had hier blijkbaar al eerder over nagedacht. Een vrouw naar mijn hart. Niet voor niets dat we het hierover hadden, ze volgt nu namelijk een postHBO opleiding filosofie. Iets wat ik graag doe, filosoferen, wat jullie ook terug zien in mijn terugkerende rubriek ‘Hersenspinsels’.


Zijn vriendschap en liefde onvoorwaardelijk?

Deze dame schrijft vooral poëzie. En na haar aanmelding bij de schrijfsangha had ze een gedichtje geschreven, die ze afgelopen zaterdag aan me voorlas. Dit gedichtje zal ik op een later moment met jullie delen. In dit gedichtje stond ‘vriendschap is voorwaardelijk’. Want waarom zou een vriendschap onvoorwaardelijk zijn? Dat zou bijna hetzelfde betekenen als ‘een vriendschap is vanzelfsprekend’ wat het natuurlijk niet is. Dan zou iedereen bevriend met elkaar zijn, en we weten allemaal dat dit niet zo is. Een vriendschap kan dus nooit 100% onvoorwaardelijk zijn.


Waarom is het dan voorwaardelijk?

Een vriendschap is voorwaardelijk omdat er in een vriendschap verwachtingen voorkomen. In een vriendschap is het geven en krijgen. Je leest het goed, het is niet geven en nemen. Het kan altijd gebeuren dat er een periode is dat je alleen maar geeft en nauwelijks iets terug krijgt. Dit kan zijn omdat degene waarmee je bevriend bent door een moeilijke tijd gaat en jou nodig heeft. Zodra de situatie in je vriendschap dan weer stabiel is, wordt het geven en krijgen ook stabiel. Wat het voorwaardelijk maakt, is de verwachting dat je minder geeft en meer krijgt in je vriendschap als jij zelf door een moeilijke tijd gaat.


Wat maakt een vriendschap dan onvoorwaardelijk?

Het vertrouwen in je vriendschap dat het geven en krijgen weer stabiel wordt is wat het onvoorwaardelijke maakt. En dat is niet het enige. Een vriendschap is onvoorwaardelijk wanneer het los staat van tijd en afstand. Woon je uren reizen van elkaar af? Dan is het geen punt om die tijd te overbruggen om met elkaar af te spreken. Zie je elkaar slechts enkele keren per jaar of slechts één keer per 2, 3 of zelfs 10 jaar? Dan is het weer als vanouds als je elkaar weer ziet. Dat is onvoorwaardelijke vriendschap.

9 keer bekeken

Recente blogposts

Alles weergeven

Schrijven is emotie

Na lezen, herschrijven, grammatica en spelling nakijken, de opbouw van het verhaal veranderen, maar vooral zwoegen, is de tweede versie van mijn musical af. Het heeft ruim een half jaar geduurd om dit

© 2018 by Mariëlle Nooijen. Proudly created with Wix.com

  • Facebook Basic Black
  • Black Instagram Icon