Blog

  • marielleslifestyle

Zwanger tijdens covid-19Inmiddels is het me al regelmatig gevraagd, vooral in mijn 2e trimester, vind je het niet gek om in deze tijd zwanger te zijn? Vind je het niet jammer? Vind je het niet vervelend? Natuurlijk zitten er nadelen aan zwanger zijn tijdens een crisis zoals deze, maar ik probeer er sowieso het beste van te maken!Start van de zwangerschap vs. eind van de zwangerschap

Het moment dat de lockdown startte, was ik tegen het einde van het eerste trimester. Ik zat dus min of meer nog redelijk aan het begin van mijn zwangerschap. Er zijn natuurlijk vrouwen bij die juist in die periode tegen het einde van hun zwangerschap zaten en zich al helemaal hadden voorgesteld hoe de kraamperiode zou zijn. Die hebben dat beeld van de kraamperiode compleet in duigen zien vallen. Kraambezoek werd daardoor raambezoek. Je wilt als moeder (en ook als vader) in heel veel gevallen heel graag met je kindje pronken zodra hij geboren is, en dat mag ineens niet meer. Dat raambezoek is er juist ter bescherming van je kindje, omdat de weerstand in het begin nog niet goed geregeld is in dat kleine lijfje. Dat neemt niet weg dat heel veel ouders het vast heel jammer hebben gevonden in die periode.

En wat denk je van vrouwen die een partner hebben met een beroep waarbij ze veel in contact staan met coronapatiënten, zoals ambulancepersoneel. Daarvan mochten de partners niet eens bij de bevalling zijn, en nu waarschijnlijk nog steeds niet. Als vrouw heb je, neem ik aan, graag je je partner naast je tijdens de bevalling en als partner zijnde wil je toch ook graag je vrouw kunnen steunen.

Dit zijn beide aspecten van de zwangerschap die bij mij op dat moment nog totaal niet aan de orde waren. Dat zijn dus zeker redenen waarom ik er niet om heb lopen klagen.


Partner niet mee naar controles of echo’s

Wat ik wel jammer vond is dat mijn vriend niet mee mocht naar de controle bij de verloskundige of echo. Op het moment dat ik dit schrijf, zijn er inmiddels versoepelingen en mogen partners weer mee naar de echo, maar bij controles mag hij nog steeds niet aanwezig zijn. Dit is trouwens afhankelijk per regio! Mijn vriend is gelukkig heel erg betrokken en had zich voorgenomen om overal bij te zijn. Dit helpt voor hem ook om het allemaal realistischer te maken. Zoals je vaker hoort, de aanstaande vader maakt zo’n zwangerschap toch anders mee dan de aanstaande moeder. Als vrouw krijg je last van hormonen en lichamelijke ongemakken en bent in het begin bijvoorbeeld erg moe. Op den duur voel je je kindje bewegen en wordt het voor jou als vrouw nóg echter. De partner voelt enkele weken later misschien die kleine spruit wel schoppen, door de hand op de buik van de moeder te leggen, maar toch is het anders. Ik vond het dus vervelender voor mijn vriend, die hele covid-19 situatie, dan voor mezelf.


Minder controles verloskundige

Eerder konden jullie in ‘Dagboek aan mijn kleine spruit #8’ lezen dat er minder controles zijn bij de verloskundige. Dit is alleen als je geen medische indicatie hebt. Zijn jij en je kindje dus gezond en is er geen signaal om jullie beter in de gaten te houden? Dan zijn het aantal controles bij de verloskundige een stuk minder. Dit verschilt ook weer per regio. Bij mij betekende het dat ik na mijn controle bij de verloskundige die plaatsvond gedurende mijn 16e week, voorlopig geen afspraken meer zou hebben. Tussen week 19 en week 20 zou ik de 20 weken echo hebben en gedurende de 23e week zou ik een telefonisch consult hebben. Tijdens het telefonisch consult zou ik weer een afspraak maken voor een controle rondom 27 weken zwangerschap. Dit betekent dat ik zo’n 11 weken niet op controle zou komen bij de verloskundige. Mocht er bij de 20 weken echo een afwijking te zien zijn bij ons kindje, dan zou ik gauw genoeg gebeld worden om al eerder een afspraak te maken, want dan zou ik een medische indicatie krijgen.

Als je dat in de 16e week van je zwangerschap hoort, is het natuurlijk een geruststelling, jij en je kindje zijn dus allebei gezond, en er is niets om je zorgen over te maken. Ik had (waarschijnlijk door een beginnend zwangerschapsbrein) niet goed begrepen dat dit de gang van zaken is i.v.m. covid-19. Daarna hoorde ik dat je ‘normaal’ gesproken iedere 4 weken op controle komt, ook als je beide gezond bent. Nog steeds niet iets waardoor ik me zorgen ging maken, maar bij een eerste zwangerschap is het toch wel prettig om wat vaker contact te kunnen hebben met de verloskundige. Er werd, nog meer dan anders, met nadruk gezegd dat ik contact op zou moeten nemen als ik me ergens zorgen om maakte. Dit is over het algemeen niet het geval geweest, maar toch is het bij een eerste zwangerschap wel fijn als dit soort dingen ‘normaal’ verlopen. Ik maak dit per slot van rekening voor de eerste keer mee en verhalen op internet lezen is toch anders dan een professional spreken.


Dus zoals ik zei, heb ik er weinig moeite mee gehad om zwanger te zijn in deze tijd van Covid-19. Op bepaalde momenten baal je wel dat je in deze situatie zit, maar er is sowieso niets aan te doen. In mijn ogen kun je er beter zo gemakkelijk mogelijk mee omgaan. Als je er zelf namelijk een probleem van maakt, wordt het vanzelf groter dan het in werkelijkheid is. Dit zorgt vervolgens weer voor meer stress, want je juist niet wilt tijdens je zwangerschap!

In deze blog serie ‘Mommy to be’ houd ik jullie op de hoogte van alle ontwikkelen rondom mijn zwangerschap. Van de keuze om voor een kindje te gaan tot de uiteindelijke bevalling. Vanaf nu komt er in deze categorie regelmatig een blog online, dus blijf de website in de gaten houden!

11 keer bekeken

© 2018 by Mariëlle Nooijen. Proudly created with Wix.com

  • Facebook Basic Black
  • Black Instagram Icon